Zarówno wegetarianie, weganie, jak i osoby chcące wprowadzić do swojej diety więcej produktów roślinnych, szukają sposobów na dodanie do swojej diety substytutów mięsa. Problem jest jednak taki, że wiele z nich jest mocno przetworzona. Jedyną radą jest dokładne czytanie etykiet, żeby móc wybrać produkty o jak najmniejszej ilości zbędnych [...]
[...] wiele rodzajów napojów roślinnych — sojowe, migdałowe, kokosowe, a nawet konopne. Szukaj tych wzbogaconych w wapń, witaminę D oraz inne witaminy i minerały. Tofu Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje tofu. Chcąc zapewnić sobie większą ilość wapnia, warto szukać takiego, które zostało wyprodukowane przy użyciu chlorku lub siarczanu [...]
Czy kiedykolwiek po treningu miałeś wrażenie utraty kontroli nad mięśniami i obserwowałeś mimowolne skurcze i drgania mięśniowe, które przypominały sceny niczym z „obcego”? Zastanawiałeś się, czy Twoje ciało zaczyna "żyć własnym życiem", czy może zaraz z niego wyskoczy kosmita? Na szczęście nie musisz się martwić. Drgania mięśniowe są powszechnym [...]
Preparaty mające na celu wzbogacenie jadłospisów w witaminy i składniki mineralne dostępne są w zróżnicowanych formach. Coraz częściej bowiem do wspomagania aktywności biologicznej składników zawartych w tego typu suplementach diety dodaje się substancje pomocnicze i związki, które wykazują szereg korzystnych właściwości dla zdrowia zarówno [...]
Chociaż za trzon niezbędnej suplementacji w sporcie na wysokim poziomie uznaje się kreatynę i kofeinę oraz napoje węglowodanowe, to istnieją jeszcze związki, które mogą zapewnić zupełnie inne korzyści fizjologiczne, a jednak również ukierunkowane na opóźnianie zmęczenia i poprawę wydajności pracy mięśni. Z czym łączyć beta-alaninę i cytrulinę? Z [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
Co robisz, kiedy chce Ci się pić? Sięgasz po szklankę niesłodzonej herbaty lub wody czy jednak częściej jest to jakiś bezalkoholowy, słodki napój gazowany? Okazuje się, że wiele osób nie wyobraża sobie zaspokoić pragnienia, inaczej niż poprzez wybranie drugiej opcji. I o ile wypicie napoju gazowanego od czasu do czasu nie zrobi większej szkody, [...]
Sen odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dobrej jakości sen ma wpływ na naszą pamięć, funkcje poznawcze, nastrój i ogólną wydolność organizmu. Istnieje wiele czynników, które wpływają na jakość snu. Jednym z elementów, który może mieć na niego wpływ, jest wybór odpowiedniego napoju podczas wieczornej rutyny. Warto pamiętać, że [...]
Aminokwasy nazywane są potocznie „cegiełkami białek”. To bardzo trafne porównanie, albowiem białka zbudowane są z aminokwasów. Tak więc spożywane przez nas białka pokarmowe rozkładane są w przewodzie pokarmowym do aminokwasów, a wchłaniane do krwiobiegu aminokwasy służą naszemu organizmowi do budowania jego własnych białek strukturalnych i [...]
Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
Wykorzystanie l-cytruliny zazwyczaj każdemu z nas kojarzy się z działaniem tzw. pompy mięśniowej. Oznacza to, że wykorzystanie suplementu z jej udziałem wpływa na zwiększoną syntezę tlenku azotu, a co za tym idzie, zwiększa się objętość tkanki mięśniowej na skutek napływającej krwi do pracującego mięśnia. Tego typu działanie daje znakomite [...]
Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że dieta i trzymanie się jej określonych zasad jest podstawą kształtowania sylwetki. Dotyczy to zarówno budowy masy mięśniowej, redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększania siły czy poprawy wytrzymałości mięśni. Przyrządzanie i kiedy spożywać SFD Nutrition Dziki Chicken Uzależnione jest oczywiście od [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
Nerki należą do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne [...]
Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]
Resveratrol (w polskiej literaturze pod nazwą resweratrol) jest naturalnym związkiem występujący w roślinach takich jak np. w winogrona, znajdziemy go także w czerwonym winie. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Każdemu z nich można przypisać potencjał antynowotworowy. Wnioski i [...]
Są osoby, które budzą się rano z pierwszą myślą - jeść! Są jednak również także osoby, które (najczęściej) zwlekając się z łóżka, ze zwieszoną głową stwierdzają - znów muszę zmuszać się do śniadania…? Z tyłu głowy takich osób pojawia się bardzo często pytanie... Śniadanie a trening Jeszcze inaczej będzie sprawa miała się w przypadku porannych [...]
Dzieci ze względu na to, że się szybko rozwijają potrzebują optymalnego poziomu energii w ciągu dnia. Aby móc utrzymać lub poprawić pewne wyniki w wybranych obszarach muszą z pomocą rodziców zapewnić sobie do tego odpowiednie warunki. Dieta jest czynnikiem, który w największym stopniu odpowiada za poziom energii zarówno na poziomie komórkowym [...]
Kolagen należy do jednych z podstawowych białek w ustroju człowieka, stanowi nawet 25% masy wszystkich białek. Buduje on np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla kości. Ornityna jest jednym z mniej znanych, ale to nie znaczy, iż [...]
Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Z niewiadomych [...]